Cortazar faktycznie, zapomniałem o tej metodzie, kiedyś o niej słyszałem.
Dzięki za dopełnienie!
Dziś o toksynach groźnych dla mózgu i co może pomagać sobie z nimi radzić.
Najczęściej spożywane przez ludzi toksyczne substancje to:
- Bisfenol-A (BPA)
Głównie dostarczany do organizmu z wody z butelek plastikowych i żywności w puszkach: ryba w puszce, kurczak w puszce, fasola w puszce, a także warzywa w puszce.
- Aluminium
Przykładowo w napojach przechowywanych w puszkach jest 3-6 razy więcej aluminium niż w tych samych napojach, lecz przechowywanych w butelkach szklanych. Wyjątek stanowi piwo.
Zatem rzecz tak prosta jak unikanie puszek aluminiowych ma istotne przełożenie na zdrowie.
Wiele badań wskazuje na zwiększone ilości aluminium w mózgu osób z chorobą Alzheimera.
- Rtęć
Mówi się, że warto jeść ryby, bo są źródłem dobrych kwasów tłuszczowych DHA i EPA.
Jednak niektóre ryby to źródło rtęci, pierwiastek ten gromadzi się w organizmach dużych ryb, ponieważ rosną one stosunkowo dużo.
Miecznik aż błyszczy się rtęcią, tuńczyk w puszcze też ją zawiera, nie polecam jeść zbyt często. Radziłbym jeść mniejsze ryby, które zawierają jej dużo mniejsze ilości na przykład: szprot, śledź, makrela(ta mała, w sklepach występuje jako tuszka wędzona).
Rtęć potrafi przekraczać barierę krew-mózg, dlatego w sytuacji dużego narażenia na nią, kumuluje się ona w tkance mózgu.
- Inne toksyny
Toksyn atakujących mózg jest wiele, choćby etanol z alkoholu czy nadmiar cukru.
No dobrze, skoro już wiemy co nam szkodzi to może poszukajmy anty-toksyn?
Okazuje się, że takich produktów jest dość dużo.
Oto niektóre z nich:
- Sok z granatu – zawiera polifenole, hamują one niszczenie neuronów i dopływ wapnia w komórkach mózgowych.
- Kakao – zawiera katechinę i epikatechinę, które osłabiają proces niszczenia komórek mózgowych; chronią je przed neurotoksynami, zwiększają także „siły obronne” neuronów.
- Awokado – zawiera glutation, fitosterole, flawonoidy i kwas oleinowy, czyli składniki chroniące komórki mózgu.
- Warzywa krzyżowe – zawierają sulforafan, a ten reguluje geny chroniące przed neurodegeneracją; efekt neuroprotekcyjny.
- Jagody i winogrona – źródło resweratrolu, który zamyka drogę szkodliwym cząsteczkom niszczącym neurony w mózgu.
- Orzechy pekan – wykazano, że zwiększają przeżywalność neuronów ruchowych wobec neurotoksyn.
- Szafran – zawiera krocynę, chroni ona neurony przed demielinacją i tłumi stany zapalne.
8 Konopie siewne – zawierają kannabinoidy działające ochronnie na komórki mózgowe; stoją na straży ich zdrowia.
- Kawa – zawiera kwas chlorogenowy chroniący neurony ruchowe przed degeneracją.