Nie będę się odnosił do sprawy Kyle.
Pomimo rozgłosu, nie interesowałem się sprawą. Nie jestem też ani sędzią ani ławnikiem.
Wszyscy (?) możemy się zgodzić, że pozbawienie życia jest złe, to czasem jest usprawiedliwione.
Choćby w przypadku samoobrony:
KimUnJest Jak dla mnie to prawo do obrony siebie i bliskich powinno być fundamentem, powinno wspierać działanie instynktowne i intuicyjne
👍
Wierzę w wolność i prawa osobiste i samemu wychodzę z założenia:
“Twoje prawo kończy się tam, gdzie zaczyna moje”
Themotha A więc jest jeszcze jakaś sprawiedliwość na tym świecie.
NimfaWodna Nie do konca bym to nazwała sprawiedliwością.
Świat nie jest i nigdy nie był sprawiedliwy - ale to już wiecie.
Sprawiedliwość podąża za prawem - powinnaś kojarzyć tę sentencję
Pozwolę sobie tu na dygresję.
O ile oczywistym jest, że morderców powinno oddzielić się od reszty społeczności (przez uwięzienie czy egzekucje).
Ale czy to jest sprawiedliwość? Pozbawienie go życia, można by tak nazwać.
Co jeśli zabił paru? Powinniśmy go torturować, aby samemu umierał wielokrotnie? Czy to byłoby jest sprawiedliwe?
Gdy umiera ktoś bliski, to pozostaje po nim pustka, której nic nie zasklepi i nie ma na tym świecie siły która by mogła nam ich przywrócić.
leto Kilkadziesiąt lat pod celą prowadzi tylko i wyłącznie do złamania psychiki osadzonego. Jest to kara okrutna, jeśli mowa o wyrokach 20, 30 lat czy dożywocia.
userdeleted Takich wyroków nie dostaje się za kradzież cukierka
userdeleted a wystarczy nie być psycholem i nie krzywdzić innych i nie ma problemu
Co z możliwością skazania osoby niewinnej, np. fałszywie oskarżonej?
KimUnJest I dobrze, tak ma to działać, świadomość ciężkiej, bezwzględnej kary nie wyeliminuje całkowicie zła, ale podziała na pewno na wyobraźnię.
Tak kara za przestępstwo ma dwa wymiary: prewencyjny i porządkowy.
Cortazar leto Wszystko, co chcę powiedzieć, to to, że może nie musimy torturować skazańców po to, by społeczeństwo czuło się bezpieczne i oni sami wracali na jakąś tam drogę normalnego życia.
Właśnie powinniśmy i jeszcze żeby było to publiczne widowisko, żeby każdy mógł to zobaczyć i poczuć że jeśli sam coś takiego zrobi to znajdzie się na jego miejscu.
Do tego mogę się przydupcyć, ale chyba nie warto z tobą dyskutować.
Są kraje muzułmańskie, gdzie przez biedę pomimo wysokich kar, przestępczość jest na wysokim poziomie (np. Jemen)
Poza tym jeśli społeczeństwo jest utrzymywanie w ryzach, tylko poprzez strach, to coś złego jest zarówno z nim jak i systemem.
Cortazar No ale przecież przestępcy to też ludzie
Tak, to są ludzie, a co jest przestępstwem zależy od kraju.
Rozwiany Krążą plotki, ze 1 z nich to pedofil-gwałciciel.
Chciałabyś narażać dzieci na kontakt z takim osobnikiem?
To już się niestety dzieje, szczególnie na zachodzie.
Gdzie wystarczy zostać oskarżonym o przestępstwo na tle seksualnym, aby zostać skazanym przez społeczeństwo i stracić życie.
Co jeśli TY zostałbyś tak pomówiony?
Rozwiany Chciałabyś narażać dzieci na kontakt z takim osobnikiem?
Po to właśnie mamy instytucje sądownictwa i zdrowy rozsądek.