Od dłuższego czasu przymierzałem się do tego wątku. Mieć w domu kogoś, kto ma te wszystkie afrykańskie przepisy w małym palcu, kto co drugi dzień przyrządza ugali albo matumbo i z tego nie skorzystać? To się nie godzi.
Postanowiłem jednak nie iść na łatwiznę i sporządzić potrawy samemu, korzystając jedynie ze wskazówek mojej małżonki.
No dobra, poszedłem na łatwiznę jak cholera, bo zaczynam od sałatki kachumbari, która przewiduje jedynie pocięcie i zmieszanie składników :-)
A zatem:
SAŁATKA KACHUMBARI
Tytułem wstępu: kachumbari to lekka i bardzo rozpowszechniona w Afryce Wschodniej surówka, której bazę stanowią pomidory i cebula. Jada się ją w Kenii, jada się ją w Tanzanii, Rwandzie, Ugandzie. Znajomością tej surówki mogła pochwalić się nawet moja znajoma z Afryki Południowej. W jej wersji pomidory jednak tarło się na tarce. W Kenii, obok sukuma wiki (zielsko podobne do jarmużu) stanowi najbardziej popularny dodatek warzywny do obiadu. Podobnie w Tanzanii kontynentalnej, gdzie nie raz i nie dwa bezwstydnie obżerałem się mbuzi choma z chipsi i kachumbari (koźlina z grilla z frytkami i surówką). Wersja z Zanzibaru przewiduje dodanie białej kapusty, pociętej we wstążki. W wersji kenijskiej do sałatki dodaje się niezwykle popularne tam awokado. I taką właśnie wersję sporządzimy.
Składniki
Bazę sałatki stanowią pomidory, cebula, awokado, świeża kolendra, świeże chilli, sok z cytryny. Pomidory powinny być twarde a awokado dojrzałe, ale nie przejrzałe.
Proporcje? Cytując moją małżonkę: “składniki dobierz, tak by Ci smakowało.”
Dobrałem zatem:
- 1 duża cebula
- 1 duży pomidor
- 1 dojrzałe awokado
- 1 mały pomidor malinowy
- 1 duża cytryna
- 1 pęczek świeżej kolendry
- 1 świeża papryczka chilli
- sól.

Przybory kuchenne
- Miska do mieszania średniej wielkości
- Ostry nóż
- Widelec lub łyżka do mieszania. Wybierz widelec, jeśli chcesz aby składniki odznaczały się od siebie lub łyżkę, jeśli zamierzasz rozgnieść dodane do sałatki awokado.
Przyrządzanie
Cebulę drobno poszatkuj i dodaj do miski:

Nieco grubiej pokrój pomidory i dodaj do miski. Nie usuwaj skórek ani nasion (to przepis z Afryki a nie z Cipciusiowa):

Awokado obierz ze skórki i pokrój. Jeśli zależy Ci na tym, żeby awokado odznaczało się wyraźnie na tle pozostałych składników, kroisz je na drobne kawałki. Do tego najlepiej wybrać awokado, które nie jest bardzo dojrzałe a składniki (w dalszej części) mieszać ze sobą widelcem.
Jeśli chcesz, żeby awokado pełniło funkcję “majonezu”, bierzesz takie, które jest bardzo dojrzałe i miękkie i nie tyle kroisz je, co rozgniatasz na pulpę. W dalszej części mieszasz składniki łyżką.
Ja wybrałem awokado dojrzałe:

Kolejny składnik to kolendra. Cytując żonę: w Polsce kolendra jest znacznie mniej aromatyczna i ostra w smaku, niż w Afryce. Należy wziąć jej znacznie więcej i wykorzystać same listki. Ja wziąłem zatem cały pęczek, obrywając listki z każdej gałązki.
Kolendrę należy dokładnie posiekać i dodać do miski ze składnikami:

Teraz kolej na chilli. Najlepiej, by było ono świeże. Niestety, za późno się zorientowałem, że nie mam świeżego i wziąłem suszone. Jeśli nie chcesz, aby surówka była ostra, weź mniej więcej tyle, ile pokazuje zdjęcie. Tak świeże, jak i suszone chilli należy drobno posiekać na drobne kawałki przed dodaniem do miski:

Wyciśnij przez sitko sok z połowy cytryny i dodaj do miski ze składnikami. Teraz pozostaje już tylko wymieszać składniki ze sobą i dodać soli do smaku:

I gotowe. Sałatkę warto odłożyć na 2 godziny do lodówki, żeby kolendra i chilli przegryzły się ze sobą.