Kiedyś już próbowałem tego typu specyfików, nigdy jakoś specjalnie mnie nie „klepały”, jednak jakieś tam działanie zazwyczaj odczuwałem, jednak czy da się znaleźć jakiegoś faworyta?
Niekiedy te przedrteningówki smakują na prawdę obrzydliwie, ciekawe czy ceną smaku jest wyjebanie z kapci?
Tak więc, zakupiłem kilkanaście różnych tego typu środków w buteleczkach testowych, akurat wszedłem na nowy cykl treningowy 5-10-(15) góra-dół to się potestuje.
Pierwszy na warsztat poszedł środek składający się z samej beta-alaniny, tak testowo żeby porównać różnicę z innymi „dodatkami” potem.
OSTROVIT BETA-ALANIN
W 80 ml: Beta Alanina 3200 mg

Smak 7/10, lekko kwaśny, fajny, chyba wiśnia. Swędzenie normalne przy beta-alaninie(zwłaszcza na początku), odrobinę lepszy performance na treningu, dołożyłem 5 kilo zamiast 2,5 i zrobiłem prawie tyle samo powtórzeń. No ale to dopiero drugi tydzień mezocyklu, więc skoki są dobre.
ACTIVLAB BLACK WOLF SHOT
W 80 ml: Alanina 5000 mg Fenyloalaniana+tyrozyna 1000 mg; Kofeina 400 mg; Niacyna (witamina B3) 32 mg; Witamina B6 4,2 mg; Witamina B12 10 µg

Smak 6/10, w sumie nie zauważyłem jakiegoś efektu wow w porównaniu do innych, nie wyróżnia się na razie na minus, wydajność na treningu wychodzi spoko, dokładam.
F.A. NAPALM IGNITER SHOT
W 120ml: Beta-alanina 3200 mg; Tauryna 2000mg; Kofeina 400 mg; Glukuronolakton 250 mg; Dwuwinian choliny 250 mg w tym cholina 102,4 mg; Kwas gamma-aminomasłowy (GABA) 250 mg; L-teanina 100 mg; L-tryptofan 100 mg; Ekstrakt z korzenia żeń-szenia koreańskiego 100 mg; Ekstrakt z korzenia ashwagandy 100 mg; w tym witanolidy 1,52 mg; Ekstrakt z liści miłorzębu dwuklapowego 80 mg; Ekstrakt z korzenia różeńca górskiego 50 mg w tym polifenole 22,4 mg w tym salidrozydy 0,52 mg; Niacyna 50 mg; Witamina B6 0,140 mg

Smak niezbyt przyjemny 3/10. Bez efektu „klepania”, jednak na treningu dorzucone 2,5-5 kilo na serię i poszło masło. Swędzenie 30-60 min po zażyciu potem luz.
Skład bardzo długi, dużo składników aktywnych ale czy realnie przekładają się na coś konkretnego? Myślę, że dla osoby z niedoborami np. witamin z grupy B czy nie będących jak ja niewrażliwymi na kofeinę mogą odczuć większą zmianę.
7 NUTRITION BOMB SHOT
W 80 ml: Beta-Alanina 3200 mg; Jabłczan Cytruliny 1332; mg Tauryna 1332 mg; Kofeina Bezwodna 532 mg; Glukoronolakton 332 mg

Gorzkie, niesmaczne smak 3/10, +2,5 kilo na sztandze masło, jednak po treningu miałem lekki dyskomfort jelitowy.
LEVRONE SHAABOOM PUMP SHOT
W 120ml: Jabłczan cytruliny 6000 mg w tym cytrulina 4000 mg; Alfaketoglutaran L-Argininy (AAKG) 2000 mgW tym L-arginina 1400 mg; Beta-alanina 800 mg; Tauryna 500 mg; Kofeina bezwodna 400 mg; Glukuronolakton 250 mg; Izolat białka serwatkowego 50 mg

Wiśnia-pomarańcza smaczne 6/10, wydajność ok, pompa to sam nie wiem, ja przy żadnej nie czuje, przyzwyczajony do beta alaniny jestem bo mrowienie trwało 5-10 min i było lekkie. (Przyzwyczajam się do BETY XD)
Tylko nie wiem po chuj 50 mg WPI w przedtreningówce??
OSTROVIT Pump Pre Workout Shot
W 100 ml: Jabłczan L-cytruliny 4000 mg w tym L-cytrulina 2600 mg; Alfa-ketoglutaran L-argininy 2400 mg; w tym L-arginina 780 mg; Tauryna 500 mg; Kofeina bezwodna 350 mg

Smak 5,5/10, lekko gorzkawy ale nie cofa. Trochę lepszy performance, bez „klepania”, standardowo +2,5 kilo na sztandze.
NUTRITION22 Golem Pump
W 80ml: Beta-alanina 3200 mg; AAKG 3200 mg; Tauryna 1000 mg; Kofeina 400 mg; Glukoronolakton 250 mg; Jabłczan Cytruliny 2000 mg; Witamina B6 5,6 mg; Witamina B12 10 µg

Smak 5,5/10, mocniejsze swędzenie. Wydajność na treningu bardzo dobra, dołożone znowu 2,5 kilo i szło dobrze.
SKULL LABS Brain Reaper Shot
Beta-alanina 2400 mg; Jabłczan cytruliny 1000 mg w tym cytrulina 670 mg; L-karnityna 1000 mg; Kofeina 200 mg; Glukuronolakton 200 mg; Cytykolina 200 mg; Ekstrakt z korzenia imbiru 100 mg (5 mg gingeroli); Ekstrakt z lisci zielonej herbaty 100 mg (50 mg polifenoli); Ekstrakt z owoców czarnego pieprzu 50 mg; Niacyna 50 mg (313% RWS)

Bez mrowienia, bez klepania, smak 5/10, wydajność na treningu bardzo dobra, cały czas leci +2,5 kilo na serię.
Jeszcze 6 sztuk mam do przetestowania.
Jak dotąd nie zauważyłem efektu „wow”, każda z nich w jakiś tam sposób poprawia jakość treningu, mniej trochę się chyba męczę w trakcie serii. Czyli w sumie tak jak to powinno działać, taki specyfik może dodać 1-2 powtórzenia na serii.
Jako, że pije dużo kawy to kofeina sama w sobie mnie nie „klepie” tu nie jestem zaskoczony, normalnie mam dobra jakość treningu, nawet na kacu dobrze mi się trenuje.
Większośc tych specyfików bazuje na:
- Beta alaninie,
- Cytrulinie,
- Kofeinie,
- Taurynie
Są to dość dobrze przebadane i sprawdzone substancje. Są oczywiście różne „cudowane” składy z jakimiś ekstraktami z ziół czy witamin z grupy B itp. Ale czy mają one jakiś ogromny wpływ na całkowite działanie takiej przedtreningówki? Dla kogoś kto ma bogatą dietę w witaminy, minerały, dobre kwasy tłuszczowe i dobrej jakości proteiny myślę, że nie ma to aż tak wielkiego znaczenia.